Grönkålspesto med koriander
2 krukor koriander
2 klyftor vitlök
50 g pinjenötter
1 dl naturella cashewnötter
2 msk näringsjäst
0,5-1 dl olivolja
2 msk PLOG Grönkålspulver
Flingsalt
​
Mixa koriander, vitlök, pinjenötter och cashewnötter till en slät röra. Tillsätt näringsjäst, PLOG grönkål, flingsalt och lite i taget av olivoljan under lite lugnare mixande. Reglera olivoljan beroende på hur lös du vill ha peston. Gillar man inte koriander kan den bytas ut mot basilika.
Rödbetshummus
250 g kokta, avrunna kikärter
2 vitlöksklyftor
1 citron (saften)
4 msk olivolja
2-3 msk PLOG Rödbetspulver
1 msk tahini
1 tsk spiskummin
Salt och peppar
​
Mixa alla ingredienser i en matberedare. Skeda upp blandningen i en skål, ringla ev. över mer olivolja och garnera med dill eller koriander.
Bönguacamole med vetegräs
300 g bondbönor (uttagna ur skidan)
1 grön chili
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad mynta (fryst eller färsk)
0,5 citron (saften)
2 tsk PLOG Vetegräs
2 msk växtbaserad grekisk yoghurt
Salt och peppar
​​
Kärna ur och finhacka chilin. Mixa bönorna med stavmixer. Pressa vitlöken och tillsätt denna och chilin till bönmixen. Rör ned övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Rödbetsburgare
12 st biffar
800 g formbar vegofärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk bbq-sås
2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1-2 msk PLOG Rödbetspulver
2 msk soja
1 msk grönsaksfond
1 msk rapsolja
0,5 dl finhackad persilja
Salt och peppar
​
Tina vegofärsen tills den är mjuk. Finhacka löken och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och forma till biffar - knappt 1 dm stora och 1 cm tjocka. Stek på rätt hög värme i ca 4 minuter per sida, tills de är jämnt tillagade inuti. Servera med hamburgerbröd, dressing, guacamole, grönsaker etc.
Ärthummus med grönkål
250 g frysta gröna ärter
1 vitlöksklyfta
0,5 citron (saft och skal)
2 tsk dijonsenap
3 tsk PLOG Grönkålspulver
1 dl rapsolja
Salt och peppar
​
Koka ärterna i lättsaltat vatten i 4 minuter. Häll av vattnet och tillsätt vitlök, citron, senap och grönkålspulver. Mixa blandningen och tillsätt lite av oljan i taget. Smaka av med salt och peppar. Servera sval.
Potatis- och korngrässoppa
500 g mjölig potatis
1 medelstor purjolök
2 vitlöksklyftor
6 dl grönsaksbuljong
1,5 dl frysta ärter
250 ml havrebaserad matlagningsgrädde
3 msk PLOG Korngräs
Salt och peppar
Rapsolja
Skala potatisen och ansa purjolöken. Skär båda i bitar. Stek purjolöken i rapsoljan tills den mjuknat, i en stor kastrull. Tillsätt potatis, ärter, vitlök och grönsaksbuljong. Låt koka på medelhög värme i ca 15 minuter, tills potatisen är lagom mjuk. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt därefter grädden och vispa ned grönkålspulver. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med surdegsbröd och toppa med fetaost och rostade pumpakärnor.
Melonfest med lingondressing
2 personer, ca 15 minuter
​
1/2 liten eller 1/4 stor vattenmelon
1 st galia-, honungs- eller liknande melon (ta det du hittar i affären)
Yoghurtbollar
Litet knippe mynta
Frysta lingon och färska körsbär för garnering (eller de bär du har nära till hands)
Lingondressing
2 msk god olivolja
1 msk PLOG lingonpulver
1 tsk agavesirap
Ca 1 msk citronjuice
Salt


Gör såhär:
Gröp ur små runda bollar av melonen. Jag använde ett kaffemått men har du inget som passar, skär melonen i bitar, det funkar precis lika bra
Hacka myntan fint
Blanda ihop alla ingredienserna till lingondressingen i en skål, smaka av och justera ev sältan
Lägg upp melonen och yoghurtbollarna på ett fat, ringla över dressingen och garnera med extra lingonpulver, bär och mynta.
Servera med en skiva gott bröd